Rajmond Debevec svetovni prvak!

Najboljši slovenski strelec vseh časov Rajmond Debevec je znova zablestel v polnem sijaju in na svetovnem prvenstvu v Čangvonu v Južni Koreji osvojil odličje zlatega leska v neolimpijski disciplini velikokalibrska puška leže na 300 metrov, potem ko je zadel 592 krogov.

rajmond-debevec2018Čangvon
Foto: Instagram

Drugo mesto je zasedel Poljak Daniel Romanczyk, ki je prav tako zadel 592 krogov, a imel slabši izid od Debevca v zadnji seriji (Debevec 99, Romanczyk 98 krogov), tretji pa je bil Hrvat Josip Kuna (590 krogov). Drugi slovenski predstavnik Robi Markoja je s 585 krogi zasedel 18. mesto.

Slovenija je na nedeljski ekipni tekmi s 1.677 krogi zasedla 13. mesto. Slavila je Francija (1.761) pred Švico (1.757) in Norveško (1.755).

Petinpetdesetletni Debevec je že na nedeljski eliminacijski tekmi zasenčil vse tekmece in se z najboljšim dosežkom (594 krogov) prebil na glavno tekmo. Današnjo preizkušnjo je odprl s 97 krogi, kar je bila njegova najslabša serija, v nadaljevanju je nato trikrat nanizal 99, po enkrat pa 98 in 100 krogov ter osvojil zlato kolajno.

“Na letošnje svetovno prvenstvo sem prišel dobro pripravljen. Na tekmah z malokalibrsko puško je zaradi izjemno močne konkurence zelo težko doseči vrhunski izid, a tudi med tekmovalci s puško velikega kalibra je veliko ‘velemojstrov’ strelskega športa. Od prvega dne sem začutil strelišče velikega kalibra v Čangvonu, na današnji tekmi pa so mi bile razmere pisane na kožo. V vetrovnih razmerah so izjemno pomembne tudi izkušnje, te pa sem izkoristil na najboljši mogoč način in odstreljal za te razmere zelo dober izid,” je po današnji zmagi dejal Debevec.

Najboljši slovenski strelec vseh časov se zaveda, da je njegov tekmovalni čas že “potekel”, a strast in predanost do strelstva sta pri njem ostali. “Dokler bom imel veselje do strelstva, bom tekmoval in nastopal na veliki sceni, čeprav se zavedam, da so leta naredila svoje,” je dodal Debevec, ki bo v Čangvonu nastopil še v dveh disciplinah s puško velikega kalibra.

Za nosilca zlatega olimpijskega odličja iz Sydneyja 2000 ter dveh bronastih odličij iz Pekinga 2008 in Londona 2012 je to druga zlata kolajna na svetovnih prvenstvih, prvo je osvojil v Lahtiju 2002 na tekmi z velikokalibrsko puško trojni položaj na 300 metrov. V izjemno bogati karieri je osvojil tudi šest kolajn najbolj žlahtnega leska na evropskih prvenstvih in kar 27 zmag na tekmah za svetovni pokal.

Vid: siol.net