Opis izdelave stekel po korakih

 

1. korak

Kalkulacija individualnih stekel

Več o tej tehnologiji ...
Več o tej tehnologiji …

Freeform je ime za nov način izdelave korekcijskih stekel. Bazira na tehnologiji nanoHDVision za preračun optičnih površin pri vsehindividualnih steklih – Magic Alpha, Sport, Acomoda  in enožariščnih. Omogoča največjo optično kakovost v vsaki točki stekla in v vsaki smeri gledanja.

Tehnologija upošteva vse individualne lastnosti posameznika – fizikalne, kot tudi biometrične. Zelo priporočamo, da optik vnese v naš naročilni list tudi vse posebnosti stranke, na primer vozniku lahko izdelamo stekla z najširšim daljinskim področjem (model Outdoor), za delo v prostoru pa najširša bližinska vidna polja (model Indoor).
Praktično vsakemu poklicu ponudimo optimalno izbiro dizajna.

Variabilni inset (nazalni zamik bližinskih vidnih polj glede na daljinska) močno razširi bližinsko vidno polje z upoštevanjem različnih konvergenc. Pri uporabnikih z večjo medzenično razdaljo in večjo konvergenco se proizvedejo stekla z večjim insetom in obratno. Izdelajo se lahko tudi stekla s poljubnim insetom, lahko tudi asimetrično zaradi različne desne in leve zenične razdalje. V primeru da vodilno oko (pri nizkem vizusu drugega očesa) ne konvergira, je priporočljivo izdelati steklo za vodilno oko brez inseta – bližinsko polje bo tako v celoti izkoriščeno.
Pri izračunu stekel se upoštevajo še višine zenic, pantoskopski naklon očal PANTO, horizontalna ukrivljenost očal ZTILT, oddaljenost roženice od stekla – vertex ali BVD.
Dimenzije in oblika okularja (v kombinaciji s prej naštetimi individualnimi podatki) omogočajo koncentracijo simulacijskih žarkov v samem okularju, zato je preračun površin izjemno učinkovit in natančen.

podatki o zeničnih razdaljah IPD in višinah vgradnje OCHT ter dimenzijah (HBOX, VBOX, DBL) in obliki okvirja
podatki o zeničnih razdaljah IPD in
višinah vgradnje OCHT ter
dimenzijah (HBOX, VBOX, DBL) in
obliki okvirja
     pantoskopski nagib okvirja PANTO
ter vertex (back vertex, BVD)
podatki o zeničnih razdaljah IPD in višinah vgradnje OCHT ter dimenzijah (HBOX, VBOX, DBL) in obliki okvirja
horizontalna ukrivljenost okvirja ZTILT ter
ukrivljenost sprednje površine stekla F BASE
horizontalna in vertikalna decentracija
HDEC, VDEC – na podlagi vseh podatkov
se lahko izračunata avtomatsko

 


2. korak

Kalkulacija individualnih stekel – nadaljevanje

 

program za kalkulcijo individulanih stekel

Na osnovi teh podatkov se brezstopenjsko preračuna površina na steklu (neskončno število točk), z natančnostjo v nanometrskem območju. Rezultat so stekla z večjimi vidnimi polji in manjšimi perifernimi aberacijami. Uporabnik se na ta stekla hitro privadi. Tudi pri dolgotrajnih in zahtevnih opravilih bodo oči spočite. Stekla, ki so proizvedena s to tehnologijo, so vrhunski personaliziran izdelek.

Z uporabo te napredne tehnologije nam je bilo omogočeno, da praktično ni več primerov, da stranka ne bi takoj sprejela MAGic progresivov, sploh pa tipa Alpha in Alpha VIP,  ki jih uspešno vgrajujemo tudi v ukrivljena športna očala.
Ravno tako je s stekli Sport, ki omogočajo udoben vid s športnimi in ukrivljenimi sončnimi očali tudi uporabnikom z všjimi dioptrijami.

Kompenzacija aberacij


Zaradi poševnega vpada žarkov na steklo se pojavijo večje ali manjše aberacije v obliki neželjenih cilindrov in prizem. Moč teh napak je odvisna od več parametrov, predvsem od horizontalne ukrivljenosti ZTILT in vertikalnega naklona PANTO.

Pri vseh individualnih steklih se te napake odpravijo s kompenzacijo, tako da uporabnik dobi željeno dioptrijsko delovanje v vsaki točki gledanja.
Meritve teh stekel z običajnim fokometrom dajo drugačne podatke od naročenih, zato je pri preverjanju takšnih stekel potrebno upoštevati kompenzirane podatke.


3. korak

Optimizacija debelin stekel – CTO

V Alcomu lahko na podlagi obrisa okularjev in pozicij centrov zenic s pomočjo računalnika določimo optimalno debelino stekel – Computer Thickness Optimization – CTO.
Primerno za:
– izenačitev debelin,
– optimizacijo stekel za laks,
– optimizacijo stekel na vijake.


Izpis kalkulacije debelin – več o tem …

 


4. korak

Freeform izdelava individualnih stekel

Generiranje površin

Izdelava individualnih stekel se izvaja na avtomatskih strojih proizvajalca Satisloh.
Linearni motorji z orodji iz naravnega diamanta, nadzor kinematike v nanometrskih tolerancah in avtokalibracija, omogočajo absolutno natančnost površin.

fina obdelava površin z naravnim diamantom
avtomatska meritev izdelane površine

Poliranje s fleksibilnimi orodji


robot za manipulacijo s fleksibilnimi polirnimi orodji


računalniško vodenje polirnega procesa5. korak

Kontrola individualnih stekel

Kontrola geometrije

Izdelava individualnih stekel zahteva zmogljive programe in računalnike, izkušene operaterje, natančne stroje za obdelavo površin in kakovostna diamantna in polirna orodja. Samo če je vsak od nekaj deset parametrov pravilen, je tudi samo steklo kakovostno in omogoča odličen vid.
Za analizo proizvedenih freeform individualnih stekel se uporablja avtomatizirani računalniško vodeni instrument Dual LensMapper proizvajalca Automation&Robotics. Je najsodobnejše orodje, ki natančno preveri vse točke freeform stekla. Testira se vsako proizvedeno optično steklo, vsak dan.
Tako natančno in hitro preverjanje eliminira vse možne napake – človeški faktor, surovec, napaka na stroju, poškodba orodij, …
Avtomatska detekcija gravur preveri lokacijo progresivnih povšin. Merjenje dioptrij se izvede z dvema tipoma žarkov – refleksija preveri posamezne površine, transmisija pa z več tisoč žarki izmeri optično delovanje celotnega stekla. Primerjava izmerjenih vrednosti s teoretičnimi izdela 2D in 3D poročilo za ročno vrednotenje rezultatov, računalnik pa na osnovi ISO toleranc sporoči, če je steklo brezhibno.
Vsaka meritev se zapiše v bazo podatkov za kasnejšo analizo.

avtomatska naprava za                                                                   optična analiza površin na principu refleksije in
merjenje površin freeform stekla                                                     večtočkovna analiza na pricipu transmisije


avtomatska detekcija gravur zagotavlja pravilen
položaj optičnih površin


6. korak

UV-A in UV-B ZAŠČITA ter POLARIZACIJA

Daljše izpostavljanje UV žarkom povečuje tveganje za trajno poškodbo oči (prezgodnja siva mrena,..). Nekatere poškodbe se  pozdravijo, medtem ko druge lahko privedejo do trajne izgube vida. UV žarki so popolnoma nevidni in zato toliko bolj nevarni, predvsem ob sončnih dnevih, ko je UV indeks najvišji. Prav tako so nevarni višinski UV žarki (v gorah in na snegu je zelo nevaren odboj od snega), ker se vsakih 1000 višinskih metrov sevanje poveča za10%.
Zaradi tega so kakovostna sončna stekla izredno pomembna. Priporočamo zatemnitev nad 75% oz. obojestranski UV zaščitni sloj in vsaj notranji  antirefleksni nanos.
Vse dodatne zaščite so trajne.

Polarizacija

Naravna svetloba ob odboju na površine; kot so led, sneg, asfalt, voda, vetrobransko steklo, ustvari neugodno bleščanje. S polarizacijskimi filtri lahko to bleščanje odpravimo.
Stekla  lahko  izdelamo v naslednjih barvah: siva, rjava, zelena in novost,  siva 60%, ki jo lahko še poljubno potemnimo. Izdelamo jih lahko v indeksih 15, 16 in 167 ter v izvedbah Sport, Magic in kot običajna enožariščna.
Nelomljiva polarizirana stekla nudimo tudi v NXT materialu.

Prednosti stekel so:
– odpravijo  bleščanje,
– UVA in UVB zaščita,
– boljši kontrast,
– izjemna ostrina vida,
– zaznavanje naravnih barv.

Najbolj razširjena sončna barva.
Odlična v močnem soncu in močni svetlobi.
Zagotavlja pravo barvno zaznavanje in nizko barvno popačenje.
Izboljšuje barvni kontrast, s poudarkom na rdeči in zeleni barvi.
Blokira modro svetlobo.
Zmanjšuje obremenjenost oči.
Izboljšuje kontrast pri šibki svetlobi.
Zmanjša bremenjenost oči pri
močni svetlobi.
Podobne lastnosti kot Gray 3, z višjo prepustnostjo svetlobe.
Možnost obarvanja v katerikoli barvi nad 65% zatemnitve.

Zagotavlja pravo barvno zaznavanje in nizko barvno popačenje. Izboljša barvni kontrast in zmanjšuje obremenjenost oči. Izboljšan kontrast pri šibki svetlobi, zmanjšuje obremenjenost oči pri močni svetlobi. Izboljša barvni kontrast skozi zelene in rdeče maksimume.
Temni od 55 do 80%

 


7. korak

Barvanje in trdi sloj – HC

Barvanje

Uporabniki se vse bolj zavedajo, kako pomembna je zaščita oči pred močnimi sončnimi žarki, zato si mnogi izberejo sončna očala, v katera se vgradijo obarvana korekcijska sončna stekla.

Kaj dobi uporabnik?

– kakovostne barve in učinkovito UV zaščito s praktično neomejenim rokom trajanja,
– kakovost se preverja s spektralno analizo z industrijskim fotospektrometrom,
– proces barvanja in nanašanja slojev ne spremeni dioptrijskega delovanja,
– za kakovost nudimo garancijo.

Prednosti:

– pri barvanju po vzorcu je barva stekel identična originalnim sončnim steklom,
– za voznike je zelo primerna prehodna zatemnitev (v tunelu gledanje skozi spodnji, svetlejši del
omogoča varno vožnjo),
– možnost obarvanja v dveh barvah  – bicolor,
– pri barvanju upoštevamo želje uporabnikov,
npr. dolžino prehoda,
– neomejeno število barv in odtenkov,
– obarvamo tudi stanjšana stekla, npr. 167 preko 85%,
– stekla se lahko obarva tudi z medicinskimi filtri.

Ob nanosu TS ali AR je možno minimalno odstopanje barve od vzorca.

 

Trdi sloj TS-HC

Trdi sloj je izjemno pomemben del organskih stekel. V proizvodnji za nanašanje HC slojev uporabljamo avtomatske stroje proizvajalca Optimal Technologies.

Tehnologija nanašanja
V brezprašni komori se v utrazvočnih kadeh odstranijo nečistoče, hkrati pa se aktivira površina stekel.
V drugem delu stroja se računalniško kontrolirano nanašajo plasti trdega sloja. Ker je površina stekel aktivirana, se ustvari trajna in močna vez med trdim slojem in steklom.
Nazadnje se plasti toplotno polimerizirajo, da dosežejo odpornost na mehanske poškodbe. Trdi sloj je tako tudi pripravljen za naparevanje antirefleksnih slojev.

Prednosti

Kombinacija aktivacije površin stekel pred nanašanjem trdih slojev ter njihova trdota zagotavljata  izjemno odpornost na mehanske poškodbe ter hkrati odpornost na toplotne spremembe. To jim zagotavlja dolgo življensko dobo ter osnovo za antirefleksne sloje Opal Ultra in Opal UltraUV.

Avtomatska linija za ultrazvočno čiščenje stekel
in nanos trdih slojev v brezprašnem prostoru

8. korak

Opal Ultra IAD – Ion Assisted Deposition

Opal Ultra in Opal UltraUV je celoten paket oplemenitenja stekel, narejen na evropskih strojih in materialih, ter z evropskimi procesi.

Tehnologija

Osnova za kakovosten in trajen nanos antirefleksnih plasti je kakovosten trdi sloj.
Opal Ultra/UV se proizvaja na računalniško vodenih strojih proizvajalca Leybold Optics. V visokem vakuumu (10-6 mbar) se s pomočjo ionov nanašajo tanki antirefleksni sloji za zmanjševanje bleščanja.
Na to je nanešen še hidrofobni samočistilni nanos Ultra za največjo gladkost površine, kar preprečuje zamaščenost, obenem pa olajša čiščenje. Ti sloji dovoljujejo najmanjši možen kontakt med steklom in umazanijo ter tekočinami. Vodne kapljice se praktično le še odbijajo od površine, kontaktni kot je večji od 115 stopinj.

Prednosti

Ta nanos omogoča steklom:
– da so izredno gladka, zato se umazanija in prah težje oprimeta površine stekel,
– da jih lažje čistimo,
– da se manj rosijo.

Stekla so tudi na otip bolj gladka, vodna kapljica se “odbija” od površine in sama spolzi s stekla.
Stekla z nanosom IAD imajo daljšo življensko dobo, saj trdi delci težje prodrejo v površino in jo manj poškodujejo.

NOVO: Receptna stekla s tem nanosom imajo dvoletno garancijo. Dodan je tudi začasen sloj, ki preprečuje obračanje stekla med brušenjem.

Kakovost nanosov je podvržena neprestani medfazni kontroli in testom:
– Računalniški nadzor parametrov naparevanja,
– Bayer test trdote površine,
– Wheathering test obstojnosti,
– Hot wather test.

Tako dobimo stekla z največjo možno prepustnostjo svetlobe->99%, kar omogoča kristalno čisti vid, obenem pa največjo odpornost stekla proti mehanskim poškodbam.

 

MC380_01
MC380 Stroj za naparevanje premium antirefleksa Opal Ultra in Opal UltraUV
MC380_02
Računalniško vodenje avtomatskega procesa
Kalota s stekli
Kalota s stekli
Visok odbojni kot poskrbi za preprosto čiščenje in oteženo oprijemanje nečistoč

 

IAD – Ion Assisted Deposition

Za povečanje trdnosti naparjenih slojev se uporablja ionski top, ki oddaja ione argona. Z visoko hitrostjo pospešuje ione proti steklom, kjer aktivira površino in omogoči trden spoj plasti s trdnim slojem. Bombardiranje z argonovimi ioni poteka tudi med samim naparevanjem kovinskih oksidov, kar jim poveča gostoto.

Prednosti

Tako naparjene plasti so:
– mnogo močnejše in odpornejše na mehanske poškodbe,
– odpornejše na temperaturne spremembe.

Običajni antirefleksni nanos  –                     Opal Ultra/UV z IAD (Ion Assisted Deposition)
porozne plasti, manj odporno                      plasti so kompaktne in odporne na mehanske vplive


9. korak

Kontrola kakovosti nanosov

Kakovost in trajnost nanosov sta pomembna faktorja zadovoljstva uporabnikov. V Alcomu vsakodnevno testiramo vzorce različnih tipov in materialov stekel ter nanosov na različnih napravah.

1. QUV oz. Weathering test je močna obremenitev stekel z vremenskimi vplivi, kakršni nastanejo v nekaj letih vsakodnevnega nošenja očal. Avtomatska testna naprava izpostavi stekla močni UV svetlobi v trajanju nekaj ur, nato sledi nekajurno izpostavljanje 100% vlagi in temperaturi 60°C. Proces se ponavlja 10 dni in odgovarja 2-3 letni obremenitvi očal v realnih pogojih.

2. Bayer test pove, kakšna je odpornost površine stekla na mehanske poškodbe. V komoro z abrazivnimi zrni se vstavi sprednjo površino testnega stekla ter kontrolno steklo CR39 brez slojev. Med procesom testiranja komora s stekli hitro niha, abrazivna zrna pa razijo površini stekel. Testni vzorec s sloji je bistveno manj poškodovan kot kontolni vzorec brez zaščite, razlika pa je še večja pri testiranju stekla z nanosom Opal Ultra/UV.

3. Med testom vrele vode se stekla potopi v vrelo vodo z dodano soljo, nato se jih ohladi v hladni  vodi. Z večkratno ponovitvijo testa se preverja odpornost stekel na temperaturne šoke.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.10. korak

Vgradnja v očala

Zadnji korak je vgradnja stekel v okvir.
Montaža v Alcomu poteka na 4-osnem CNC stroju, ki edini omogoča brezhibno vgradnjo tudi v najzahtevnejše, tudi ukrivljene športne okvirje.
Dodatna os na stroju omogoča izdelavo najrazličnejših fazet, dioptrijska stekla pa so brezhibno vgrajena v športni okvir, ravno tako kot originalna stekla, brez deformiranja okvirja in izpadanja stekel.

Na vrh strani

Tehnologija stekel za korekcijo in zaščito vida

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration