Strokovnjak svetuje

Pogosta vprašanja pri izbiri stekel

Pri delu z računalnikom imam težave z utrujenimi očmi. Obstaja kakšna rešitev?

Zasloni računalnikov, tablic, telefonov ter televizijskih sprejemnikov, pa tudi umetna razsvetljava, oddajajo škodljivo modro-vijolično svetlobo. Ta svetloba povroča utrujenost in bolečine v očeh, da pa se jo učinkovito odpraviti s stekli BlueViolet Blocker. Več o teh steklih …

Na trgu so tudi cenejša sončna očala. Zakaj bi kupil dražja očala pri optiku?

Pri izdelavi cenejših sončnih očal je pri proizvodnji le-teh pomembno merilo cena izdelave. Mnogokrat se za stekla takšnih očal uporabi cenena folija, ne pa kakovostno optično steklo. Takšna folija nima stabilne dioptrije po vsej površini, temveč ima lahko popačenja, ki povzročijo težave z vidom – bolečine v očeh, glavobol, neoster vid, … Ravno tako je vprašljiva trajnost UV zaščite, ki se lahko po določenem času zmanjša in stekla prepuščajo škodljivo UV svetlobo.
Kakovostna očala priznanih proizvajalcev imajo površinsko zaščito proti obrabi, stabilno površino, trden okvir, antirefleksni nanos, trajno in popolno UV zaščito, …

Lahko uporabljam “gotova očala”?

Masovno izdelana očala so na voljo za takojšnjo uporabo, dobijo se v lekarnah, poštah, bencinskih servisih, drogerijah … Namenjena so kratkotrajni uporabi (do 10 minut) oz. kot rezerva, če se vam receptna očala poškodujejo.
Slabost takšnih očal je, da so narejena vnaprej in ne po individualnih podatkih uporabnika.
Očala, ki jih dobite v optikah, upoštevajo vašo medzenično razdaljo, razlike v dioptrijah desnega in levega očesa, astigmatizem in ostale parametre.
Zaradi neprimernih parametrov lahko dolgotrajna uporaba gotovih očal povzroči okvaro vida in glavobol.
Tudi če je dioptrija stekel približno ustrezna, pa je velika verjetnost, da razdalja optičnih centrov stekel ni identična vaši medzenični razdalji. Že majhno odstopanje med razdaljama povzroči prizmatično delovanje očal, kar lahko povzroči škiljenje (strabizem).
Gotova očala omajo vedno vgrajena sferična stekla, ki ne korigirajo astigmatizma, vaših oči ni pregledal okulist,
pogosto so stekla ulita iz neoptičnih materialov. Stekla nimajo antirefleksnih nanosov za večjo ostrino vida in hidrofobnih nanosov za lažje čišenje.

Kakšne so prednosti stekel z antirefleksnim nanosom?

Antirefleksni nanos močno zmanjša moteče odboje svetlobe od površin stekel. Slika, ki jo vidimo, je veliko bolj čista in jasna, oči se manj utrudijo, kar je pomembno predvsem ko opravljamo natančno delo, med vožnjo, med študijem, …
V Alcomu je antirefleks vedno kombiniran s trdim slojem za daljšo življensko dobo stekel in hidrofobnim slojem za lažje čiščenje stekel in zmanjševanje rosenja. Kombinacija teh nanosov se imenuje Opal.
Več na Opal.

Kakšna so fotoobčutljiva stekla?

Fotoobčutljiva stekla so izdelana iz posebnih materialov, ki na sončni svetlobi potemnijo, v prostoru in ponoči pa posvetlijo. Dobavijo se lahko v mineralni ali organski izvedbi. Ko so zatemnjena, popolnoma blokirajo UV žarke. Tudi na ta stekla se lahko nanese antirefleksne sloje za boljšo kakovost vida, ker pri temnih steklih odbita svetloba bolj moti.
Več na
Transitions.

Po 45 letu potrebujem za gledanje na blizu druga očala kot za gledanje na daljavo. Ali obstajajo stekla, ki bi kombinirala obe dioptriji?

Na voljo je več rešitev. Ena od njih so bifokalna stekla. Ta stekla omogočajo z zgornjim delom gledanje na daljavo, s segmentom v spodnjem delu pa na bližino. Druga rešitev so progresivna stekla. Tem se dioptrija spreminja po celi površini, tako da omogočajo gledanje na vseh razdaljah. Zvezno spreminjanje dioptrije pa tudi odpravlja glavno pomanjkljivost bifokalnih stekel – ni več vidnega preskoka od daljinske na bližinsko dioptrijo. Na voljo so tudi progresivna stekla Magic za najmanjše okvire.
Več na
Progresivi Magic.

Kratka navodila za privajanje na progresivna stekla …

 

Katera stekla so primerna za delo z računalnikom in na delavnem mestu?

Za delo z računalnikom in ostala opravila za mizo in v prostoru smo razvili stekla Reader. Ta stekla omogočajo udobno gledanje na blizu in do razdalje nekaj metrov.

Ker imam večjo dioptrijo, nosim očala s težkimi in debelimi stekli. Kakšna stekla naj izberem v prihodnje?

Teža in debelina stekel sta odvisni od dioptrije, materiala in tipa stekel ter od velikosti okvirja. Zato je priporočljivo izbrati stekla, ki so narejena iz lahkih organskih materialov, pri večjih dioptrijah naj bodo asferična in stanjšana. Naj vas ne skrbi dejstvo, da so organski (plastični) materiali mehkejši, kajti zaščiteni so s trdotnim slojem, ki jih naredi trša in odpornejša na obrabo. Prav tako izberite manjši okvir – stekla bodo bistveno tanjša in lažja kot pri večjem okvirju. Več o lahkih in tankih steklih Opal.

Naj se odločim za mineralna ali organska stekla?

Razlika med mineralnimi in organskimi stekli je dandanes predvsem samo še v teži – organska stekla so do polovice lažja, poleg tega pa se veliko težje razbijejo, torej so bolj varna. Organska stekla se večinoma dobavljajo s trdotnim nanosom, tako da niso tako občutljiva na mehanske poškodbe – ob pravilni uporabi so prav tako trajna kot mineralna stekla. Optično so prav tako kakovostna kot mineralna stekla. Mineralna stekla v lomnih količnikih 1.80 in 1.90 so nekaj tanjša od stanjšanih organskih stekel, vendar precej težja. Več o lahkih in tankih steklih na Opal.

Kje dobim stekla Alcom?

Alcom je proizvajalec stekel za očala in se ne ukvarja z maloprodajo, zato se obrnite na vašega optika, kjer dobite naša stekla!

Kje dobim dodatne informacije o vaših steklih?

Pošljite nam mail na alcom@alcom.info in v najkrajšem času vam posredujemo željene informacije.

Tehnologija stekel za korekcijo in zaščito vida

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration