POGOSTA VPRAŠANJA PRI IZBIRI STEKEL

Kako pravilno ravnati z očali?

Navodilo za uporabo očal, tudi z antirefleksnimi stekli:

Čiščenje stekla z mikrovlakensko krpico

1. Očala vedno snemajte z obraza z obema rokama.

2. Hranite jih v etuiju, ali pa jih odlagajte s stekli navzgor. Tako ne bo prišlo do odrgnin na steklih.

3. Ne izpostavljajte jih temperaturam večjim od 40°C (avtomobil, savna, sušilec za lase, grelni elementi, žar).

4. Čistite jih v mlačni vodi z nevtralnim čistilom za posodo, potem jih sperite s tekočo vodo.

5. Ne izpostavljajte očal agresivnim snovem in topilom.

6. Na poti očala čistite s krpico in čistilnim sprejem. Krpica naj bo iz mikrovlaken in vedno čista, zato jo shranjujte v priloženem etuiju.

7. Mikrovlakenska krpica se lahko pere in ponovno uporablja, pranje do 40° C brez mehčalca. Je na eni strani gumirana za boljši oprijem, zato površino temeljito očisti. Krpico dobite pri svojem optiku!

Kako se privaditi na progresivna stekla?

Progresivna stekla imajo tri vidna polja – daljinsko, vmesno in bližinsko ter omogočajo oster vid na vseh razdaljah. Učenje, kako videti najbolje, je preprosto in hitro!

Vidna polja progresivnega stekla

Karkoli že gledate, vedno obrnite glavo proti predmetu, potem dvignite ali spustite glavo, da se slika izostri. Tako boste vedno uporabili del stekla, ki je namenjen tej razdalji.

Gledanje gor in dol skozi steklo omogoča gladko in zvezno spreminjanje razdalje ostrega vida.

Preprosta vaja:
– glejte naravnost skozi okno – to je vaš daljinski vid,
– počasi poglejte bliže vam, npr. na mizo – to je vmesni vid,
– poglejte list papirja – gledate skozi bližinski del stekla.

Sedaj hitro poglejte od daljine proti bližini in nazaj – stekla omogočajo zvezno gledanje na vseh razdaljah.

Oster pogled skozi stekla se spreminja, ko dvignete in spustite glavo – to tehniko lahko uporabite za fino fokusiranje pri različnih vidnih opravilih:
– medtem ko stojite – brez premikanja glave – poglejte k nogam. Sedaj spustite glavo, dokler se noge ne izostrijo. Ta vaja je pomembna pri hoji po stopnicah.

Sedaj spoznajte periferni vid. Glejte naravnost predse in premikajte oči proti stranskim delom, proč od centra. Ta del ni namenjen ostremu vidu, temveč pomaga pri orientaciji v prostoru. Uporabljajte centralne dele stekla za oster vid, tako da obračate glavo proti objektom gledanja.

Pomembno je, da so očala nastavljena tako, da so čim bliže očem. Če očala “uhajajo” na nos, so stekla odmaknjena od oči in posledično so vidna polja ožja. Za ponovno nastavitev očal priporočamo obisk pri vašem optiku.

Prenos navodil Privajanje_na_progresive  (pdf, 45 KB)

Pri delu z računalnikom imam težave z utrujenimi očmi. Obstaja kakšna rešitev?

Zasloni računalnikov, tablic, telefonov ter televizijskih sprejemnikov, pa tudi umetna razsvetljava, oddajajo škodljivo modro-vijolično svetlobo. Ta svetloba povroča utrujenost in bolečine v očeh, da pa se jo učinkovito odpraviti s stekli BlueViolet Blocker.

Na trgu so tudi cenejša sončna očala. Zakaj bi kupil dražja očala pri optiku?

Pri izdelavi cenejših sončnih očal je pri proizvodnji le-teh pomembno merilo cena izdelave. Mnogokrat se za stekla takšnih očal uporabi cenena folija, ne pa kakovostno optično steklo. Takšna folija nima stabilne dioptrije po vsej površini, temveč ima lahko popačenja, ki povzročijo težave z vidom – bolečine v očeh, glavobol, neoster vid, … Ravno tako je vprašljiva trajnost UV zaščite, ki se lahko po določenem času zmanjša in stekla prepuščajo škodljivo UV svetlobo.
Kakovostna očala priznanih proizvajalcev imajo površinsko zaščito proti obrabi, stabilno površino, trden okvir, antirefleksni nanos, trajno in popolno UV zaščito, …

Lahko uporabljam “gotova očala”?

Masovno izdelana očala so na voljo za takojšnjo uporabo, dobijo se v lekarnah, poštah, bencinskih servisih, drogerijah … Namenjena so kratkotrajni uporabi (do 10 minut) oz. kot rezerva, če se vam receptna očala poškodujejo.
Slabost takšnih očal je, da so narejena vnaprej in ne po individualnih podatkih uporabnika.
Pri očalih, ki jih dobite v optikah, se pri izdelavi upoštevajo vaša medzenična razdalja, razlike v dioptrijah desnega in levega očesa, astigmatizem in ostali parametri.

Zaradi neprimernih parametrov lahko dolgotrajna uporaba gotovih očal povzroči okvaro vida in glavobol.
Tudi če je dioptrija stekel približno ustrezna, pa je velika verjetnost, da razdalja optičnih centrov stekel ni identična vaši medzenični razdalji. Že majhno odstopanje med razdaljama povzroči prizmatično delovanje očal, kar lahko povzroči škiljenje (strabizem).
Gotova očala omajo vedno vgrajena sferična stekla, ki ne korigirajo astigmatizma, vaših oči ni pregledal okulist, pogosto so stekla ulita iz neoptičnih materialov. Stekla nimajo antirefleksnih nanosov za večjo ostrino vida in hidrofobnih nanosov za lažje čišenje.

Kakšne so prednosti stekel z antirefleksnim nanosom?

Antirefleksni nanos močno zmanjša moteče odboje svetlobe od površin stekel. Slika, ki jo vidimo, je veliko bolj čista in jasna, oči se manj utrudijo, kar je pomembno predvsem ko opravljamo natančno delo, med vožnjo, med študijem, …
V Alcomu je antirefleks vedno kombiniran s trdim slojem za daljšo življensko dobo stekel in hidrofobnim slojem za lažje čiščenje stekel in zmanjševanje rosenja. Kombinacija teh nanosov se imenuje Opal.
Več na Opal.

Kakšna so fotoobčutljiva stekla?

Fotoobčutljiva stekla so izdelana iz posebnih materialov, ki na sončni svetlobi potemnijo, v prostoru in ponoči pa posvetlijo. Ne glede na potemnitev popolnoma blokirajo UV žarke. Tudi na ta stekla se lahko nanese antirefleksne sloje za boljšo kakovost vida, ker pri temnih steklih odbita svetloba bolj moti.
Več na Transitions.

Po 45 letu potrebujem za gledanje na blizu druga očala kot za gledanje na daljavo. Ali obstajajo stekla, ki bi kombinirala obe dioptriji?

Rešitev so progresivna stekla Magic, ki omogočajo gledanje na vseh razdaljah – od bližine, preko srednjih razdalj do daljave. Na voljo so tudi progresivna stekla Magic za najmanjše okvire ter Magic Sport za ukrivljene športne in sončne okvirje. Več na Magic

Kako zaščitim svoje oči pri delu, kjer obstaja nevarnost poškodb?

Za delo v proizvodnji in na terenu, kjer delovne razmere zahtevajo učinkovito zaščito oči, priporočamo zaščitna dioptrijska očala uvex Safety RX. Ta očala ščitijo pred odletavajočimi delci, prahom, kapljevinami in podobnim. Skladna so s standardom EN166. Več o tem …

Katera stekla so primerna za delo z računalnikom in na delavnem mestu?

Za delo z računalnikom in ostala opravila za mizo in v prostoru smo razvili stekla Reader. Ta stekla omogočajo udobno gledanje na blizu in do razdalje nekaj metrov.
Več na Reader

Ker imam večjo dioptrijo, nosim očala s težkimi in debelimi stekli. Kakšna stekla naj izberem v prihodnje?

Teža in debelina stekel sta odvisni od dioptrije, materiala in tipa stekel ter od velikosti okvirja. Zato je priporočljivo izbrati stekla, ki so narejena iz lahkih organskih materialov, pri večjih dioptrijah naj bodo asferična in stanjšana. Naj vas ne skrbi dejstvo, da so organski (plastični) materiali mehkejši, kajti zaščiteni so s trdotnim slojem, ki jih naredi trša in odpornejša na obrabo. Prav tako izberite manjši okvir – stekla bodo bistveno tanjša in lažja kot pri večjem okvirju. Več o lahkih in tankih steklih Opal.

Naj se odločim za mineralna ali organska stekla?

Razlika med mineralnimi in organskimi stekli je dandanes predvsem samo še v teži – organska stekla so do polovice lažja, poleg tega pa se veliko težje razbijejo, torej so bolj varna. Organska stekla se večinoma dobavljajo s trdotnim nanosom, tako da niso tako občutljiva na mehanske poškodbe – ob pravilni uporabi so prav tako trajna kot mineralna stekla. Optično so prav tako kakovostna kot mineralna stekla. Mineralna stekla v lomnih količnikih 1.80 in 1.90 so nekaj tanjša od stanjšanih organskih stekel, vendar precej težja. Več o lahkih in tankih steklih na Opal.

Kje dobim stekla Alcom?

Alcom stekla so na voljo pri izbarnih optikih. Seznam optikov se nahaja na vseh povezavah Prodajna mesta.